Zegt iemand 'seks', dan denk je aan penis-in-vagina seks. Toch krijgt het merendeel van de vrouwen (bijna 70 procent, om precies te zijn) soms, zelden of nooit een orgasme van penetratie alleen. Hoe kan dat? En wat kunnen we hieraan doen?

Lees ook eens: Is het normaal als je niet snel nat wordt tijdens seks?

Waarom krijg je geen orgasme tijdens seks?

Om te begrijpen waarom je geen orgasme krijgt tijdens geslachtsgemeenschap, moeten we naar het lichaam van de vrouw kijken. Het orgasme is een mysterieus onderwerp, maar wat we wel weten, is dat de meest gebruikelijke manier voor een vrouw om klaar te komen is om je clitoris te stimuleren.

'Hoe kan het dan dat sommige vrouwen een orgasme krijgen van penetratie', hoor ik je denken. Nou, dat is omdat ze géén orgasme krijgen van penetratie. In werkelijkheid komen die vrouwen ook klaar vanwege clitorale stimulatie.

Vaginaal orgasme tegenover clitoraal orgasme.

Dat zit zo: 'vaginale orgasme' (dat dus niet bestaat) alles te maken heeft met je anatomische bouw: "Een aannemelijke reden waarom vrouwen onderling verschillen wat betreft hoe consequent ze een orgasme beleven door penetratie, is de afstand tussen de clitoris en de urinebuis." Als een vrouw klaarkomt tijdens penis-in-vagina seks, ligt haar clitoris (die onderhuids veel groter is, by the way) een stuk dichter bij haar urinebuis.

Orgasmes vrouwen

Er is dus helemaal niets mis met je als je klaarkomt van vaginale seks. En ook niet als je níet klaarkomt daarvan. Er is iets mis met het feit dat de man doorgaans als standaard wordt genomen. Doordat mannen vaak klaarkomen door penetratie, nemen we aan dat vrouwen dat ook zouden moeten. In werkelijkheid werken vrouwelijke orgasmes gewoon anders dan mannelijke orgasmes. Hoog tijd dat we dat accepteren en proberen af te komen van die penis-in-vagina-is-de-standaard seks en die orgasmekloof aanpakken. Probeer eens wat anders, als je dat fijn vindt. En onthoud: orgasme is niet het doel, genot wel.