Oké, orale seks. You love it or you don’t. Mocht je er een actief seksleven op nahouden, dan heb je hier ongetwijfeld al eens kennis mee gemaakt. Maar wat houdt orale seks precies in? Wij praten je bij over de betekenis, handelingen en hygiëne. Plus geven je nog wat handige tips mee voor jouw volgende ervaring.

Wat houdt orale seks precies in?

Oké, laat we allereerst de juiste definitie erbij halen. Orale seks is een seksuele activiteit waarbij de genitaliën van een partner met de mond worden gestimuleerd. Dat is dus beffen, pijpen en rimmen. Laten we ze kort afgaan. Bij beffen worden de clitoris en het gebied eromheen met de mond gestimuleerd. Bij pijpen wordt het mannelijke geslachtsdeel met de mond, tong en eventueel handen bespeeld. En rimmen is het likken van de anus met als doel seksueel genot. Het klinkt allemaal vrij simpel. En dat is het ook. Al zijn er allerlei manieren om je partner ultiem genot te bieden. En ook moeten we ons bewust zijn van de veiligheid.

Cunnilingus: going down, beffen of likken (als Lassie)

Er zijn meer dan genoeg benamingen voor het oraal bevredigen van een vrouw. Iedereen reageert anders op deze vorm van stimulans en dus is dit dé vuistregel om te onthouden: luister naar de verbale aanwijzingen en lees haar lichaamstaal. Mocht je nog twijfelen of dit hét wel voor je partner doet, vraag het dan gewoon. We hebben allemaal een eigen roadmap naar ultiem genot. Wie kan je hier beter doorheen leiden dan de persoon die ervan moet genieten?

Fellatio: blowjobs, pijpen of blokfluit spelen

Tja, wat kan hier nog over gezegd worden? Pijpen wordt breed uitgemeten in films, series en andere vormen van media. Maar het gaat niet alleen om de ontvanger, maar ook zeker om de gever. Dus neem je tijd om te ontdekken hoe jij het liefst jouw mond om een penis wikkelt, hoe ver je het in je mond kan én wil hebben. En laat je vooral niet face fucken als je daar geen behoefte aan hebt. Een universele tip voor het geven van orale seks: probeer je tanden zo veel mogelijk buitenspel te houden. Tenzij je partner daar een groot voorstander van is, maar zij zullen dit zelf aangeven.

Anilingus: tossing salad, rimmen of anuslikken

Bij orale seks moeten we zeker niet vergeten om het af en toe een beetje jeu te geven. De anus wordt vaak overgeslagen in het geheel, maar dit plekje kan enorm veel genot opleveren door de vele zenuwuiteinden die er zitten. Dus lick your way to the center en beperk het niet alleen tot de penis of vagina. Wel goed om te weten is dat met het onbeschermd likken van de anus, je (bij verminderde hygiëne) poepbacteriën binnen kan krijgen. Dit kan het gevolg hebben dat je last krijgt van je maagdarmkanaal. Het is een belangrijke disclaimer, maar laat je vooral niet ontmoedigen. Want het is een genot als geen ander en met een snelle douche of vochtig toiletpapier is het zo opgelost, en als je helemaal safe wil zitten gebruik je een opengeknipt condoom of beflapje.

Hoe zit het met de hygiëne?

Dat is een goede vraag. Zoals bij de meeste vormen van seks, geldt: wees comfortabel in je lichaam en bewaak je persoonlijke hygiëne door je regelmatig te wassen. Dit voorkomt een hoop onzekerheid rondom de geur én smaak die de ander zal beleven. Nog altijd niet volledig op je gemak? Sleep je partner dan mee de badkamer in en maak er een extra natte sessie van.

En dan even door naar de andere vorm van hygiëne, want het heeft ook te maken met veiligheid. We zijn inmiddels (hopelijk) gewend om bij penetratie gebruik te maken van condooms. Je weet immers nooit met wie de ander in het verleden het bed heeft gedeeld. Maar als we het hebben over orale seks is dat nog een beetje onduidelijk. Voor eens en altijd: seksueel overdraagbare ziektes (SOA’s) kan je ook oplopen door onbeschermde orale seks te geven en/of te ontvangen. Dus bescherm jezelf en wrap it up. Rol een condoom (met smaakje) af over de penis en gebruik voor het rimmen en beffen een beflapje. Ben je daar niet mee bekend? Tijd om iets nieuws te leren. Het kleine stukje latex werpt zich op als barrière tussen jouw mond en het geslachtsdeel. Voilà, je loopt geen risico meer op ziektes en kan je naar alle hartenlust uitleven.

En dan nu nog een paar tips for the road

Het kan een spannende zoektocht zijn naar de manier jouw partner optimaal te bevredigen. Wat voor de een werkt, kan de ander volledig koud laten. Toch zijn er een aantal fail safe manieren om jouw beste beentje (of tongetje) voor te zetten.

  1. Gebruik niet alleen je mond en tong, maar ook je handen. En waar mogelijk ook de rest van je lichaam. Get in to it.Als jij toegewijd bent aan het plezier van je partner, is het ook makkelijker voor hen om zich aan jouw kunsten over te geven.
  2. Wil je een extra sensatie toevoegen? Pak er een speeltje bij, gebruik stimulerende gels of veilige etenswaren. Mijn persoonlijke favoriet: bruisend water. Thank me later.
  3. Wees bewust van de verbale en non-verbale communicatie van je partner. Dit zal je een heel eind op weg helpen.
  4. En als laatst; geniet ervan. Je hebt immers samen seks.

Is sperma gezond? Of is het juist slecht voor je?

En is het waar dat sperma doorslikken je vruchtbaarheid verhoogt? Is het nou gezond of niet? Je hebt het er vast weleens met je vriendinnen over gehad: wat doen we nou met sperma? De ene slikt zonder moeite, de ander spuugt het uit en velen hebben überháúpt geen behoefte aan een lading sperma in hun kakement. Alle opties zijn normaal. Maar als je er geen problemen mee hebt: kan het kwaad om sperma door te slikken? Of is sperma juist gezond? We leggen enkele waarheden en fabeltjes onder de loep.

Kan het kwaad om sperma door te slikken?

Met enkele kanttekeningen: nee. Het doorslikken van sperma kan geen kwaad – integendeel: het zit vol stoffen die goed voor ons zijn. Sperma bevat onder meer proteïne, vitamin C, B12, en goede mineralen zoals zink, calcium, kalium en magnesium. Lachen, maar echte gezondheidsresultaten zul je er niet van merken. Sperma bestaat voor 90% uit water, en voor de andere stoffen kun je beter op zoek naar een gezond voedingspatroon en eventueel een supplementje.

Wat zijn die kanttekeningen waar je het net over had?

Oké, de bovengenoemde kanttekeningen: het gegeven dat je met sperma in aanraking komt betekent dat je onveilige seks hebt. Daar zijn altijd risico's aan verbonden, óók als je broek aan blijft en je alleen orale seks hebt. Tijdens onbeschermde orale seks kun je SOA's als chlamydia, gonorroe, herpes, hepatitis, HPV en syfilis doorgeven of krijgen, dus in die context zitten er wel gevaren aan. Zijn jij en je partner allebei getest op SOA's, dan is het doorslikken van sperma gewoon veilig.

Is sperma goed voor je humeur?

Wellicht is het in het leven geroepen door mannen die graag willen dat je slikt, en wellicht zit er een kern van waarheid in: sperma zou goed zijn voor je humeur, omdat het onder meer oxytocine, progesteron, endorfines, prolactin en serotonine bevat. Een onderzoek onder 293 vrouwelijke studentes aan SUNY Albany beweerde dat vrouwen die seks zonder condooms hadden minder last hadden van depressies en over het algemeen een beter humeur hadden van vrouwen die seks hadden mét condoom. Dit kan echter met veel externe factoren te maken hebben. Er is in het onderzoek bijvoorbeeld niet meegenomen of de vrouwen die seks zonder condoom hadden dat deden omdat ze een stabiele, vaste relatie hadden. Tot dusver dus weinig bewijs voor een causaal verband.

Is sperma doorslikken beter voor de vruchtbaarheid?

Wellicht een gekke vraag, want we gaan ervan uit dat de meeste vrouwen wel weten dat je van het doorslikken van sperma niet zwanger wordt. Toch zijn er enkele studies die beweren dat vrouwen die sperma doorslikken een aanzienlijk lager risico hebben op pre-eclampsie bij de zwangerschap. Door het doorslikken van sperma krijg je namelijk eiwitten binnen van de man, waardoor je lichaam toleranter wordt voor het toekomstige embryo, dat voor de helft uit eiwitten van de man bestaat. Mooie gedachte, wel.