Voor vrouwen geldt: als je nat bent, heb je zin in seks. En als je niet nat bent, heb je geen zin. Toch? NEE DUS.

Heb jij heel veel zin in een vrijpartij, maar is het kurkdroog daar beneden? Of voel je juist wel eens 'nattigheid' terwijl je totaal niet in de mood bent? In beide gevallen is er helemaal niets mis met je. Het korte antwoord op de vraag 'ben ik normaal als ik niet snel nat word tijdens seks?' is; JA, je bent normaal. Het lange antwoord is dit:

Genitale respons is niet hetzelfde als zin in seks hebben.

Wanneer we seksueel opgewonden raken, reageren onze geslachtsdelen daar vaak op. Bij een man uit 'zin in seks' zich meestal in een stijve penis. Er wordt vaak aangenomen dat iets soortgelijks bij vrouwen gebeurt; dat wanneer vrouwen opgewonden zijn, er vocht in hun vulva ontstaat. In werkelijkheid ligt het gecompliceerder. Je genitaliën denken als het ware voor zichzelf. Als ze een situatie zien die ze met seks associëren, dan reageren ze daarop. Het vrouwelijk brein denkt - uiteraard - niet zo zwart-wit. Er zijn veel meer factoren in het spel; de context van de situatie speelt daar een grote rol in. Voel je je op je gemak, heb je veel stress, zit je lekker in je vel; dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op je zin in seks. Waar je lichaam een seksuele situatie herkent, is het je brein die vervolgens bepaalt of je zin hebt om op die seksuele situatie in te gaan.

Zin in seks

De reacties van je lichaam en je brein komen dus niet per se overeen. Hoe je nu kunt weten of iemand opgewonden is? Luister naar haar. Als ze seks met je wil hebben, dan zegt ze dat wel. En wat je moet doen als je zin hebt in seks, maar je vagina maar niet vochtig wordt? Één woord: glijmiddel.