Aambeien (hemeroïden) zijn aders in de anus die veranderd zijn in spataders. Ze zitten meestal aan de binnenkant, maar ze kunnen naar buiten komen als ze groter worden. Het zijn dan een soort paarse bultjes.

Het eerste teken van aambeien is dat je bij de ontlasting helderrood bloed ziet (in de pot of op het toiletpapier). Het vervelende is dat bloed bij de ontlasting ook een symptoom is van bijvoorbeeld darmkanker. Als je bloed verliest is het dus raadzaam te laten onderzoeken wat de oorzaak is.

Aambeien zijn meestal niet erg pijnlijk, tenzij je ook een kloofje in de anus hebt. De meeste aambeien verdwijnen vanzelf weer, maar soms is een kleine operatie nodig. Ongemak kan soms verdwijnen door verdovende zetpillen en zalven (zonder recept verkrijgbaar). Ze verdwijnen hierdoor echter niet. Dus blijf je er last van hebben, dan kun je het beste even voor advies naar je huisarts gaan.

Als iemand aambeien heeft wijst dit er niet op dat de persoon anale seks heeft gehad. Van anale seks krijg je geen aambeien. Ze ontstaan door andere oorzaken (b.v. persen om harde stoelgang kwijt te raken, hard niezen). Als je aambeien hebt kunnen deze door anale seks geïrriteerd raken en gaan bloeden. Wil je ondanks aambeien toch anale seks hebben, dan moet je het heel rustig opbouwen en veel glijmiddel gebruiken. Het beste kun je dan op je buik gaan liggen omdat dit de bloedtoevoer naar de aderen van je anus (en daarmee naar je aambeien) beperkt.