Wie op onderzoek uitgaat in het dierenrijk ziet heel veel ontrouw waar verbazingwekkend veel biochemische oorzaken aan ten grondslag liggen. Er is zelfs een term voor dit biochemische fenomeen, namelijk: het Coolidge Effect. Wetenschappers hebben ontdekt dat er bij mannetjesdieren een toenemende terughoudendheid ontstaat als ze steeds weer paren met hetzelfde vrouwtje. Hetzelfde geldt overigens voor vrouwtjes. Maar wat is de situatie bij de mens? Is vreemdgaan een mannending?

Wat vrouwen zeggen over vreemdgaan.

Natuurlijk kan ik nu zinnen schrijven als: ‘Vreemdgaan is echt een mannending’, ‘Mannen gaan veel sneller vreemd dan vrouwen’ en ‘Mannen worden nu eenmaal gedreven door hun geslachtsdeel, terwijl bij vrouwen emoties belangrijker zijn’. Maar dat slaat natuurlijk nergens op. Dat is puur denken in stereotypen. En het is ook eigenlijk helemaal niet belangrijk wie van de twee er vreemd gaat: de man of de vrouw. Belangrijker is het feit dat een van de twee het blijkbaar toelaat dat hij of zij verlangens en gevoelens krijgt voor een ander persoon dan de partner. Dat is het probleem!

Krijg je, als je een vaste relatie hebt, echt het verlangen om seks te willen hebben met een ander, dan moet heroverwegen hoeveel je van je partner houdt en of je relatie er nog steeds toe doet. Is er misschien iets mis in je relatie? Dan is het belangrijk om daar met elkaar over te praten. Misschien denkt je partner er ook zo over en zijn jullie klaar voor een open relatie? Misschien denkt je partner er niet zo over en is er iets mis met jullie relatie. Daarnaast is het belangrijk om de term ‘vreemdgaan’ te definiëren. Is vreemdgaan voor jullie een kus op de mond, een tongzoen, wilde emotieloze seks met een vreemde of een langdurige affaire met iemand waarbij er langzamerhand misschien ook bepaalde gevoelens aan het ontwikkelen zijn?

Ik denk dat het binnen iedere relatie belangrijk is om een definitie van vreemdgaan te bepalen. Dit gaat over grenzen die beide partners aangeven. Kies je er dan voor om je partner vervolgens te bedriegen, dan zegt dat eigenlijk direct genoeg over jullie relatie. En welk geslacht de persoon heeft waarmee je vreemd bent gegaan, is dan volkomen irrelevant.

Wat mannen zeggen over vreemdgaan.

Ik heb gehoord dat vrouwen in de regel pas vreemdgaan als er iets mis is in de relatie. Of dit werkelijk zo is, weet ik natuurlijk niet. Bij mannen hoeft dit niet noodzakelijkerwijs zo te zijn. Ik dacht altijd dat het voor mannen puur een genetisch ding was: zij zijn voorbestemd om hun zaad zo veel mogelijk te verspreiden om zoveel mogelijk het behoud van de soort te garanderen. Vandaar dat mannen beter in staat zijn om seks zonder liefde te hebben dan vrouwen.

Maar na alles wat ik gelezen heb, weet ik niet of dat nog de waarheid is. Samengevat, zou ik willen zeggen: Aan de ene kant is er het soort mannen die eenvoudigweg graag seks hebben, maar daar niet eerlijk over durven zijn en niet een open relatie willen. Als zij vreemdgaan betekent dit ook daadwerkelijk niets voor de relatie. Zij trekken hiermee hun relatie niet in twijfel. Als dit soort mannen ontrouw is, verliezen de vrouwen niets substantieel, omdat de man niet verder nadenkt en ook geen sterke gevoelens heeft voor zijn speelkameraadje.

Natuurlijk is er de vraag hoe het met het vertrouwen zit in zo’n relatie omdat de man iets doet dat tegen de afspraken ingaat. Maar van de kant van deze mannen gezien, zegt het niets over de relatie.

Aan de andere kant zijn er mannen die daadwerkelijk in monogamie geloven en die geen andere vrouwen willen dan hun eigen vrouw. Ja, die zijn er echt! Als deze mannen vreemdgaan dan betekent dat: er is iets mis in de relatie! De eerste categorie omvat alle type mannen die een voorliefde voor dominantie hebben; meer de macho’s. Tot de tweede categorie behoort het type man dat meer ingetogen is, gelooft in gelijkwaardigheid en die weinig tot geen oog hebben voor andere vrouwen.

Het is aan de vrouw om te bepalen met welk type man ze een relatie heeft en welke waarde ze aan het vreemdgaan moet hangen zodat ze adequaat kan reageren.