JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Soms heb je gewoon de juiste woorden nodig om je relatie goed te houden. Een goede relatie heeft soms heel hard werk nodig. Het wordt je niet op school aangeleerd hoe je goed voor elkaar moet zijn, om voor altijd dezelfde partner lief te hebben. En dat is waarom het zo vaak misgaat. Niet uit onwil, maar uit onkunde. Maar als je die valkuilen weet te herkennen en omzeilen, kan je relatie sterker dan ooit worden.
Je 'fight of flight' respons wordt geactiveerd wanneer je boos of geraakt bent. Daardoor is het lastiger voor je hersens om de juiste beslissingen te maken of hoe je het moet zeggen. Een relatietherapeut kan je aanraden om soms even te zeggen: 'Ik moet er even tussenuit. Ben over een kwartiertje terug.' Als je terugkomt op het beloofde moment, zul je daarna beter in staat zijn een moeilijk gesprek te voeren.
Wandelen is een goeie activiteit wanneer je over iets emotioneels moet praten. Waarom? Omdat er iets is aan samen bewegen dat ervoor zorgt dat je niet emotioneel vastloopt op bepaalde momenten.
Je hebt altijd het gevoel dat je zelf meer geeft dan de ander, of dat je net wat harder je best doet dan de ander. Waarschijnlijk is dat niet zo, en heeft je partner precies hetzelfde gevoel over zichzelf.
Begin een moestuin, leer samen kitesurfen, maak een familie-album, begin een kledinglijn... anything goes. Als je maar samen iets creëert waar je samen trots op bent. Er is iets heel intiems aan samen problemen oplossen, zeker als je er uiteindelijk beide blij van wordt.
Schaamte is een motivator voor een hoop gif in relaties. Dat kan van alles zijn, zelfs dingen uit je jeugd. Die herinneringen en gevoelens nemen we mee in een relatie, terwijl juist je partner je ermee kan helpen. Onbegrepen woede kan heel gevaarlijk zijn voor de beste relaties. Praat daarom samen over waar je je voor schaamt en hoe je het verleden samen kunt verwerken.
Wees eerlijk over wat je opwindt. Wat dat ook is, en sta open voor elkaars fantasieën. Zelfs als jij niet direct opgewonden wordt van haar ideeën, dan nog kun je je relatie beter maken door haar dromen wel uit te laten komen. Verwacht niks van elkaar, maar probeer wel situaties te creëren waarin fantasieën werkelijkheid kunnen worden. Seks is geen prijs voor 'alles perfect doen' en niemand heeft er 'recht op'. Maar als je je fantasieën voedt, zal seks zeker beter worden en vaker gebeuren.
Let wel: dit werkt natuurlijk alleen als je het beide tegelijkertijd doet. Anders gaat het voelen als een soort voor-wat-hoort-wat-spelletje. Het lijkt zo logisch om dit te doen, maar heel veel relaties kunnen worden geholpen door deze instelling. Soms moet je je eigen wil even inslikken als je daar samen beter van wordt. Al betekent dat natuurlijk niet dat je alles maar moet laten vallen wat belangrijk is voor je identiteit.
Je moet tegen jezelf streng en rechtvaardig kunnen zijn - zoals een goede ouder tegen zijn kinderen zou zijn. Hoe je reageert wanneer je geërgerd bent, is belangrijk. Maar je moet bijvoorbeeld ook je eigen vertrouwensproblemen onder ogen komen en dat niet als zwakte van je partner zien. Tegelijkertijd mag je die instelling ook van je partner verwachten. Je verbetert je relatie door eerlijk en streng voor jezelf te zijn.